Великодня листівка-витинанка

  2 травня працівники нашої бібліотеки завітали до Вінницького обласного медичного центру реабілітації дітей. Діти виготовляли великодні листівки у техніці витинанка. Даний вид роботи це не лише чудова можливість розвинути свою творчу та дрібну моторику, але й шанс відчути святкову атмосферу та зарядитися позитивом. Дякуємо усім за плідну та старанну роботу та чекаємо нових зустрічей!

Одна книга тисячі людей навчає

 

Сьогодні, 23 квітня, світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права - свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається "за лаштунками" книговидання.


"Винуватців" у цього свята книголюбів декілька. Так, саме 23 квітня народилися такі видатні особистості світової літератури, як французький письменник Моріс Дрюон (1918), ісландський лауреат нобелівської премії з літератури Галдор Лакснесс (1902), і трикратний претендент на цю премію Володимир Набоков(1899), а також український письменник Григорій Тютюнник (1920).


Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно, починаючи з 1996 року. День книги покликаний наголосити на фундаментальній важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві. Щодо авторського права - це один із засобів охорони інтелектуальної власності людини, набір прав, наданих авторам оригінальних творів.  Першим нормативним актом авторського права вважається "Статут королеви Анни", прийнятий у Англії у 1709 році.


Вважається, що день книги відзначався ще в першій половині ХХ століття. Ідея його створення належить письменникові й редакторові з Валенсії Вісенту Клавелю Андресу.

А в Барселоні та Каталонії цей день був також відомий як День троянд, де чоловіки традиційно дарували жінкам троянди, а жінки чоловікам - книжки. Щоправда, зараз звичаї змінилися, і книжку, на щастя, можуть отримати всі. Чому книжка? Бо саме у цей час 1929 року в Барселоні проходив масштабний книжковий ярмарок. Це значною мірою вплинуло на запровадження Всесвітнього дня книги та авторського права саме 23 квітня. 


Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права - обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги. Зі свого боку міста зобов`язуються всіляко сприяти розвитку книговидання і промоції читання. З 2001 року світовими книжковими столицями вже побували Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Богота, Монреаль, Бейрут, Вроцлав та ін. Цьогоріч нею стане місто Тбілісі (Грузія).


Особливістю впровадження такого дня на світовому рівні є усвідомлення книжки як потужної зброї у налагодженні миру: книжка, що втілює творчі поривання людини і її прагенення поділитися творчими ідеями і здобутками зі світом, має сприяти діалогу і взаєморозумінню.


Щиро вітаємо всіх шанувальників книги, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги й авторського права!





Коментарі