Чарівне королівство книг

  Сьогодні на екскурсію до нашої бібліотеки завітали дітлахи із КЗ "ЗДО №18 ВМР". Малеча мала змогу переглянути мультфільм про правила поводження у бібліотеці, а далі маленькі чомучки відвідали "бібліотечну галявину", на якій були розміщені різноманітні дитячі книги, журнали, а також пазли. На завершення заходу маленькі користувачі повідгадували загадки, переглянули книжкову виставку та програли руханку для кмітливих малюків.

Великий Каменяр України

27 серпня 1856 року народився видатний український письменник, поет, публіцист, перекладач, учений, громадський і політичний діяч Іван Франко. Цього року відзначають 165-ту річницю з дня народження письменника.

Творча та наукова спадщина Івана Франка, без перебільшення, грандіозна: лише друковані твори становлять 50 томів. Упродовж своєї 40-літньої творчої активності Франко надзвичайно плідно працював не лише як письменник (поет, прозаїк, драматург) і перекладач, а й літературний критик і публіцист, багатогранний учений  -літературо-, мово-, перекладо- й мистецтвознавець, етнолог і фольклорист, історик, соціолог, політолог, економіст та філософ.


Франко відомий своїм інтересом до індійської культури, він вивчав літературу, філософські твори, тексти Вед на санскриті. Сам він говорив: "Жаль, що я не орієнталіст". Серед перекладів Івана Франка - біблійна "Книга Буття". Досі це найбільш точний переклад цієї частини Біблії українською мовою.


У 1870-1880-х роках Франко провадив активну журналістську та публіцистичну діяльність. Разом із М.Павликом видавав журнал "Громадський друг" та альманахи "Дзвін" і " Молот"(1878), спільно з І.Болеєм - журнал "Світ", із гуртком львівського студентства молодіжний журнал "Товариш"(1888). Співпрацював також у виданнях українських народовців: газеті "Діло", журналах "Зоря" та "Правда", багатьох польських та австрійських часописах. Протягом 1894-1897 рр. редагував літературно-науковий журнал "Життє і слово".

За власним зізнанням Франка, значний вплив на його життя та творчість мали взаємини з жінками. Він пережив три глибокі кохання: до Ольги Рошкевич, Юзефи Дзвонковської та Целіни Журовської, кожне з яких знайшло вияв у художній творчості. Дружиною письменника стала киянка Ольга Хоружинська. У подружжя було четверо дітей: Андрій, Тарас, Петро і Анна.

Франко-поет - автор 10 прижиттєвих книг віршів, до складу яких увійшло понад півтисячі окремих творів. Багатий творчий доробок (близько півсотні творів) складають поеми. Окрім того, Франко - автор своєрідних антологій поетичних переспівів-варіацій. Прозова творчість Франка - понад 100 оповідань, новел і казок, які склали 18 збірок малої прози. Іван Франко автор 10 творів великих прозових жанрів - повістей та романів.

Великий внесок зробив Франко у вивчення історії Галичини, зокрема Прикарпаття. Сучасний дослідник його етнографічної діяльності О.Дей зазначає, що Іван Франко написав загалом 50 праць з фольклору.

Величною є постать Івана Яковича Франка в українській літературі, історії та культурі. Його ім'ям названий Львівський університет, Київський драматичний театр, багато установ освіти, науки, культури в Україні та за кордоном. Іван Франко на сьогодні - єдиний український поет, якого номіновано на здобуття Нобелівської премії з літератури. 



 

Коментарі