Дім, де живуть книги

  28 березня на гостину до нашої бібліотеки завітали діти із КЗ "ЗДО №18 ВМР". Для малечі була проведена екскурсія бібліотекою, огляд дитячих книг та періодики. Також дітлахи відгадували загадки про персонажів із найвідоміших казок та переглянули мультик "Літаючі книги".

Нас єднає Україна. (22 січня - День Соборності України)




Після ухвалення Української Народної Республіки 17 листопада 1917 року, українці активно почали об’єднуватись — слідом за цим у Львові наступного року створили Українську Народну Раду, а 19 жовтня 1918 утворилась і ЗУНР.

Ці події створили передумови для об’єднання Наддніпрянської України і ЗУНР в єдину державу. Наприкінці 1918 року, у Фастові, представники обох держав підписали “Передвступний договір”.



Акт Злуки офіційно оголосили українцям 22 січня 1919 року на Софіївській площі. 

Вперше День Соборності на державному офіційно відсвяткували 22 січня 1939 року в столиці Карпатської України м. Хусті. Це була найбільш масова демонстрація українців за 20 років перебування краю у складі Чехословаччини, адже зібралося понад 30 тисяч людей.

Хоч і свято було утвердженим, однак у радянські часи його вважали контрреволюційним, тому повністю ігнорували.

В сучасній країні День Соборності вперше відзначали на державному рівні аж у 1999 році.



Головною традицією та символом Дня Соборності є «живий ланцюг». Вперше такий з’явився ще у 1990, коли більш як мільйон українців взялись за руки і з’єднали Київ та Львів.

Хоча після цих знакових подій в січні 1918 та 1919 років, Україні та українському народові довелося пережити ще багато страждань, ці дві дати стали визначними.

Нині Україна знову бореться за свою Соборність, і тема єдності набула колосальної ваги. Ми розуміємо, що непростим і довготривалим буде шлях до відновлення наших кордонів, до порозуміння між Заходом і Сходом. Українці згуртувались, аби відстояти свою незалежність, територіальну цілісність держави.










Коментарі