Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Батько італійської літератури


Цьогоріч 15 травня виповнюється 755 років з дня народження італійського поета Данте Аліг`єрі. Поет, автор безсметрної "Божественної комедії", філософ, гуманіст і мало не останній романтик на землі, до всього іншого, є основоположником італійської літературної мови.
В історію літератури Данте Аліг`єрі ввійшов як останній поет Середньовіччя і перший поет Відродження. Він першим став писати літературні твори народною(італійською) мовою, а не латиною. Ранні твори Данте (30 віршів, із яких 25 сонетів, 4 канцони і одна станца), об`єднані прозовим текстом, склали збірку, під назвою "Нове життя".  Але світову славу принесла йому написана на тосканському діалекті  "Божественна комедія". Твір є справжньою енциклопедією Середньовіччя. Дослідники вважають "Божественну комедію" одним із найвизначніших творів  не лише італійської, а й світової літератури.







Коментарі