Ой весна, весна - днем красна

  Весна - це чарівна пора року, коли все оживає та прокидається із зимового сну. Дні стають теплішими і сонячними. На деревах і кущах з`являється нове зелене листя, а квіти починають розпускатися, радуючи наш погляд яскравими фарбами. Ось і на сьогоднішньому занятті гуртка "Натхнення" ми з дітками надихнулись красою весняної природи та створили аплікацію "Весняна пані", а ще перелянули книги про пори року та пригадали форми українського народного фольклору(веснянки, лічилки, забавлянки, заклички та гаївки).

Водіння Маланки


Учасники театру танцю та історичних реконструкцій "Айседора", що діє при бібліотеці № 5, м. Вінниця 13 січня 2017 року водили Козу у центрі Вінниці, біля Вежі. Усі бажаючі могли взяти участь у театралізованій постановці.


Що таке "водіння Кози" І чому воно припадає на 14 січня? В цьому ми зараз спробуємо розібратись. За старим календарем 14 січня-це Початок Нового РОКУ, а отже і нового життя. Наші предки щиро вірили, що нове життя не може початись без згоди наших пращурів (як символ глибокої мудрості). Обряд врЖиття природи ототожнювалося з життям людини і навпаки, тому до часу, коли вмирало старе й народжувалося нове, коли люди поєднувалися зі своїми предками та символічно з ними вмирали, щоб оборонити себе від можливої смерті, приурочувалася смерть і відродження. Обряду рядження тісно пов'язаний з потойбіччям, а отже, і з померлими родичами Щоб зрозуміти чому водили саме козу, необхідно дізнатись що ж символізувала Коза...

Коментарі