Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Час Зимі не лютувати і Весні дорогу дати


15 лютого - свято Стрітення, в народі "Стрічання", "Громиця", "Зимобор", яке відзначають через 40 днiв пiсля Рiздва Христового. На Стрітення, за народними уявленнями, зима іде туди, де було літо, а літо - де була зима. По дорозі вони зустрічаються та сперечаються між собою. Хто виграє у суперечці, той ще залишиться на цих землях господарювати. Якщо до вечора потеплішає, то виграло літо і скоро будуть потепління. Якщо ввечері стало холодніше, то зима ще зостанеться на деякий час.

На Стрітення говорили:
  • Яка погода на Стрітення, така і весна.
  • На Стрітення відлига - весна рання і тепла, коли холоду загорнутий – весна холодна, свіжий сніг - до недружньої і дощової весни.
  • Якщо на Стрітення сніг через дорогу несе - весна пізня і холодна.
А от сніг на Стрітення вважався хорошим для майбутнього врожаю: сніг зранку - врожай ранніх хлібів, якщо в полудень – середніх, якщо до вечора – пізніх; на Стрітення крапель - урожай пшениці.

Коментарі