Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Голос душі


Поезія - це зібрані плоди на островах підсвідомості, привезені часом з теплих, часом з холодних країв. Це своєрідна музика, кожна нота якої - частина твого життя. Часто поезія - це сповідь, молитва, порада. Так, чи інакше, крик або шепіт душі, це така собі містика, бо автор відчуває певний зв'язок із надприродним, божественним.
Поезія як зовсім особлива універсальна мова здатна об’єднувати народи, культури і країни. Вона допомагає людям у всьому світі легше порозумітися. Протягом багатьох століть людські думки та почуття, виражені в поетичній формі, зайвий раз доводять, що, незважаючи на нашу відмінність, усі ми дуже схожі один на одного, відчуваємо, переживаємо і говоримо про однакові почуття й емоції.




Поезія - голос душі. Слова, що лягають на пустому аркуші паперу перетворюються у відверту розмову з читачем. Так вважає автор наведених вище стрічок Наталя Мусійчук.

Свої думки ми виражаєм словом, а душа розмовляє поетичним словом. Якщо слова душі покласти на музику - то вийде пісня душі. Скільки тих пісень, скільки віршів вже створено, та ще буде написано? Пропонуємо вашій увазі найвідоміші вірші покладені на музику.
Відомий український рок-гурт «Кому вниз» існує з 1998 року. У 2014 році хлопці підготували небачений подарунок своїм шанувальникам і поклали на музику не один вірш Тараса Шевченка, а записали цілу платівку. Слухати вірші Кобзаря, покладених на музику – це суцільне задоволення, чи не так? Спробуйте і ви.За байраком байрак, (2)

А там степ та могила.
Із могили козак (2)
Встає сивий, похилий.
Встає сам уночі,
Іде в степ, а йдучи
Співа, сумно співає:

"Наносили землі
Та й додому пішли,
І ніхто не згадає.
Нас тут триста, як скло!
Товариства лягло!
А земля не приймає.
Як запродав гетьман
У ярмо християн,
Нас послав поганяти.
По своїй по землі
Свою кров розлили
І зарізали брата.
Крові брата впились
І отут полягли
У могилі заклятій".

Та й замовк, зажуривсь
І на спис похиливсь.
Став на самій могилі,
На Дніпро поглядав,
Гірко плакав, ридав,
Сині хвилі голосили.
З-за Дніпра із села
Руна гаєм гула,
Треті півні співали.
Провалився козак,
Стрепенувся байрак,
А могила застогнала.
Т. Шевченко


Коментарі