Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Одна книга тисячі людей навчає

 

Сьогодні, 23 квітня, світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права - свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто часом залишається "за лаштунками" книговидання.


"Винуватців" у цього свята книголюбів декілька. Так, саме 23 квітня народилися такі видатні особистості світової літератури, як французький письменник Моріс Дрюон (1918), ісландський лауреат нобелівської премії з літератури Галдор Лакснесс (1902), і трикратний претендент на цю премію Володимир Набоков(1899), а також український письменник Григорій Тютюнник (1920).


Всесвітній день книги та авторського права відзначають щорічно, починаючи з 1996 року. День книги покликаний наголосити на фундаментальній важливості книжки та її незамінності в інформаційному суспільстві. Щодо авторського права - це один із засобів охорони інтелектуальної власності людини, набір прав, наданих авторам оригінальних творів.  Першим нормативним актом авторського права вважається "Статут королеви Анни", прийнятий у Англії у 1709 році.


Вважається, що день книги відзначався ще в першій половині ХХ століття. Ідея його створення належить письменникові й редакторові з Валенсії Вісенту Клавелю Андресу.

А в Барселоні та Каталонії цей день був також відомий як День троянд, де чоловіки традиційно дарували жінкам троянди, а жінки чоловікам - книжки. Щоправда, зараз звичаї змінилися, і книжку, на щастя, можуть отримати всі. Чому книжка? Бо саме у цей час 1929 року в Барселоні проходив масштабний книжковий ярмарок. Це значною мірою вплинуло на запровадження Всесвітнього дня книги та авторського права саме 23 квітня. 


Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права - обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги. Зі свого боку міста зобов`язуються всіляко сприяти розвитку книговидання і промоції читання. З 2001 року світовими книжковими столицями вже побували Александрія, Нью-Делі, Антверпен, Монреаль, Богота, Монреаль, Бейрут, Вроцлав та ін. Цьогоріч нею стане місто Тбілісі (Грузія).


Особливістю впровадження такого дня на світовому рівні є усвідомлення книжки як потужної зброї у налагодженні миру: книжка, що втілює творчі поривання людини і її прагенення поділитися творчими ідеями і здобутками зі світом, має сприяти діалогу і взаєморозумінню.


Щиро вітаємо всіх шанувальників книги, усіх тих, хто шанує й розвиває друковане слово, із Всесвітнім днем книги й авторського права!





Коментарі