Ой весна, весна - днем красна

  Весна - це чарівна пора року, коли все оживає та прокидається із зимового сну. Дні стають теплішими і сонячними. На деревах і кущах з`являється нове зелене листя, а квіти починають розпускатися, радуючи наш погляд яскравими фарбами. Ось і на сьогоднішньому занятті гуртка "Натхнення" ми з дітками надихнулись красою весняної природи та створили аплікацію "Весняна пані", а ще перелянули книги про пори року та пригадали форми українського народного фольклору(веснянки, лічилки, забавлянки, заклички та гаївки).

Чорнобильський вітер по душах мете...

 

Тридцять п`ять років тому, 26 квітня, сталася одна з найбільших техногенних катастроф в історії людства, відлуння якої ми відчуваємо й досі.

Чорнобильська катастрофа вважається однією з найбільших техногенних катастроф у світі за кількістю загиблих та потерпілих, а також за рівнем завданої економічної та екологічної шкоди. Внаслідок аварії постраждало 10 мільйонів людей по всьому світу, було забруднено 150 тисяч кілометрів цінної землі.

Урок Чорнобиля - це той важливий аспект аварії, який ми отриали величезною ціною і який повинен унеможливлювати його повторення.

Пропонуємо Вашій увазі добірку книг на дану тему:

Сущенко Марія Екскурс у Чорнобиль. Insight into Chernobyl. Укр. та англ.мовами.- К.: ПП «Агентство по розповсюдженню друку», 2016. – 272 с.: іл.

Цей альбом є фотолітописом гуманітарної трагедії, яка є наслідком найбільшої у світі техногенної катастрофи. Минуло вже понад 30 років з дня Чорнобильської трагедії. Трагедії, яка змінила погляди людства на переможне крокування планетою мирного атома. 

У виданні показаний нинішній стан населених пунктів Чорнобильської зони відчуження, які були покинуті внаслідок аварії на атомній електростанції.

Книга проведе читача спорожнілими приміщеннями, дасть можливість заглянути в порожні квартири, зайти в осиротілі дитсадки, школи, магазини та інші будівлі.
Присвячується людям, що пережили Чорнобильську катастрофу.

 



Ястремський М.М. Полинові шляхи вінничанок. -  Вінниця: Консоль, 2014. – 280с.

Усе далі в історію йдуть трагічні Чорнобильські події квітня 1986 року. Та в пам’яті народній вони не мають минулого часу. У серці кожного українця «мир­ний» атом залишив болючий слід і нагадує про себе повсякчас.

Кажуть у цій битві не жіноче обличчя. Та своє плече чоловікам підставили і жінки: лікарі, телефоністи, кухарки, представники інших спеціальностей. Про них і йде мова у цій Книзі.

Видання – це чергова Книга пам’яті про вінничанок, які виявили щирий патріотизм, високий професіоналізм, самопожертву в боротьбі з наслідками Чорнобильської катастрофи. їх подвиг – це приклад молодому поколінню у самовідданому служінню українському народу, своїй Вітчизні.

Біль і тривоги Чорнобиля / упоряд. Ю.В.Сафонов. – К.: ВАТ «Вид-во Київська правда», 2006. – 288 с.

Книга «Біль і тривоги Чорнобиля» – колективна розповідь про найбільшу техногенну катастрофу в історії людства. Автори, що були безпосередніми свідками і учасниками ліквідації аварії на Чорнобильській  АЕС, діляться своїми спогадами про тривожні для України й усього світу дні весни і літа 1986-го, розмірковують над долями чорнобильців, болючими проблемами відчуженої тридцяти кілометрової зони і самої станції, розглядають і прогнозують розвиток ситуації навколо ЧАЕС.




Вогонь Чорнобиля : Книга мужності і болю : літопис Чорнобильської трагедії у документах, фактах та свідченнях самовидців / ред. Б. Б. Хижняк. – К. : Альтернатива, 1998. – 549 c.

«Вогонь Чорнобиля … – найповніше видання про героїчну і водночас трагічну участь пожежників у ліквідації аварії та її наслідків на  Чорнобильській атомній електростанції.

Публіцистичний літопис подолання планетарної катастрофи ґрунтується на документальному та науковому матеріалі, на численних свідченнях очевидців – безпосередніх учасників Чорнобильської епопеї.

 


Гуцало Є. Діти Чорнобиля.– К.: Соняшник, 1995.– 104 с.

Трагедія Чорнобиля – основний зміст цієї книги. „Україна після атомної катастрофи 1986 р. стала скорботною чорнобильською матір’ю для українського народу, і весь світ живої природи став її невинною жертвою”. Книга „Діти Чорнобиля” – це правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв – уже після Чорнобиля.


Обпалені ядерним вогнем [Текст] : книга пам'яті 1949-2006 рр.: Факти, спогади, статті, нариси, фотознімки / ред. О. В. Пасічник. - Вінниця : [б.в.], 2006. - 148 с.: фот.

Ще задовго до Чорнобиля в СРСР гриміли ядерні вибухи, внаслідок яких постраждали сотні тисяч чоловік. Ця книга – ще одна сторінка, яка розкриває раніше замовчувану для широкого читача тему участі військовослужбовців у проведенні ядерних випробувань. Ці військовослужбовці в процесі виконання своїх обов'язків змушені були працювати на місцевості, забрудненій радіоактивними речовинами, в умовах радіоактивного опромінення, ризикуючи своїм здоров’ям і життям – все залежало від умов і характеру виконання ними поставлених завдань.

 

Сергій Плохій. Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи/ Перекладачі: Владислав Махонін; Євген Тарнавський; Видавництво «Фоліо», 2019. – 400с.

Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Радянська система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців.



Світлана Алексієвич. Чонобильська молитва (Хроніка майбутнього) . – Видавництво «Фоліо», 2020.- 288с.

В Україні цю книгу переклали та видали у 2016 році, хоча авторка написала її у 1998 році. Це художньо-документальний романна 288 сторінок білоруської письменниці Світлани Алексієвич, Нобелівської лауреатки 2015 року. Він говорить голосами "маленьких людей" про катастрофу, що зруйнувала мільйони життів, перевернула світогляд цілого покоління, а заразом відхилила залізну завісу й підважила непорушну, здавалося, конструкцію радянської держави. Роман створено на основі розлогих інтерв'ю з очевидцями та потерпілими від Чорнобильської трагедії: ліквідаторами та їхніми близькими, вимушеними переселенцями з уражених радіацією регіонів та самоселами "зони", посадовцями, від рішень яких залежали долі десятків тисяч людей, та дітьми, котрі знали, що народилися вже приреченими.


Коментарі