Ой весна, весна - днем красна

  Весна - це чарівна пора року, коли все оживає та прокидається із зимового сну. Дні стають теплішими і сонячними. На деревах і кущах з`являється нове зелене листя, а квіти починають розпускатися, радуючи наш погляд яскравими фарбами. Ось і на сьогоднішньому занятті гуртка "Натхнення" ми з дітками надихнулись красою весняної природи та створили аплікацію "Весняна пані", а ще перелянули книги про пори року та пригадали форми українського народного фольклору(веснянки, лічилки, забавлянки, заклички та гаївки).

Танець - поема, в ній кожен рух - слово

 

Танець - невід`ємна частина будь-якої культури. Він є джерелом натхнення для художників, дизайнерів, письменників, поетів, скульпторів та режисерів театру та кіно.

Танець існував та існує в культурних традиціях всього людства й людських спільнот. За довгу історію людства танець змінювався, відображаючи культурний розвиток.

Існує дуже багато видів і форм танцю. Танець - це життя. Це почуття і емоції. Зокрема, це розповідь тілом. Розповідь про кохання та ненависть, про щастя та розпач, про зустріч та розлуку. Не треба слів, щоб зрозуміти про що двоє танцюють. Рухи та емоції показують значно більше, ніж ми чуємо, значно більше, ніж ми звикли розуміти.

Міжнародний день танцю відзначається з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО в день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера, реформатора та теоретика хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як "батько сучасного балету". В цей день прийнято вшановувати всіх, хто пов`язаний з мистецтвом танцю. Причому, мова йде не тільки про хореографів та артистів класичного балету, але і про сучасні танцювальні колективи.

День танцю покликаний об`єднати всі напрямки танцю, звернути увагу на його здібності об`єднувати людей заради дружби і миру, дозволяючи говорити однією мовою - мовою танцю.

До Міжнародного дня танцю пропонуємо переглянути віртуальну книжкову виставку:


Гербіш Надійка

Пуанти для Анни . / Серія Ілюстровані історії та казки. - Львів: Видавництво Старого Лева, 2018. – 56 с., іл.

Анна має величезну мрію: дівчинка понад усе хоче стати справжньою балериною. Відколи вона побачила на сцені театру тридцять два магічні фуете, Анна робить усе, аби її мрія справдилася, загартовує і тіло, і характер. Та чи легко бути танцівницею?
Зі сцени балет видається казкою, а за лаштунками він часом нудніший за шкільну фізкультуру. Разом з Анною читачі дізнаються, що таке релеве, реверанс, екзерсис, пліє, та розкриють інші балетні секретики. «Пуанти для Анни» — це ніжна та життєствердна історія про доброту, любов та родинне тепло.



Верховинець В.М.


Теорія українського народного танцю / В. М. Верховинець. — 5-е вид., допов. — К. : Муз. Україна, 1990. — 149 с. : іл, ноти, портр.

 П’яте видання «Теорії українського народного танцю» присвячується дню народженню видатного українського композитора, хорового диригента, хореографа і фольклориста Василя Миколайовича Верховинця (1880—1938).

В книзі автор зібрав і систематизував надзвичайно цінний матеріал та науково обгрунтував його, описав характерні танцювальні рухи, що є основою української народної хореографії.





Кашевський, Олександр Васильович


Сучасний бальний танець : навч. посіб. / О. В. Кашевський ; М-во освіти і науки України, Східноєвроп. нац. ун-т ім. Л. Українки. — Луцьк : Східноєвроп. нац. ун-т ім. Л. Українки, 2013. — 207 с. : іл., табл.

Матеріали навчального посібника орієнтовані на вивчення основних теоретичних положень і понять зі сфери сучасної бальної хореографії та на засвоєння практичних навичок фахового виконання танців, які входять до європейської та латиноамериканської конкурсних програм.

Видання адресується викладачам бальної хореографії, студентам спеціальності «Хореографія» вищих навчальних закладів, керівникам танцювальних колективів, усім, хто цікавиться сучасним бальним танцем.


 Народні подільські танці : [Навч. метод. посіб.] / Хмельн. упр. культури облдержадміністрації, Хмельн. учб.-метод. центр культури Поділля ; [Тітов В.С.]. — Хмельницький, 2000. — 151 с. : іл., нот., портр.

 В цій збірці описано 15 подільських танців, їх історична основа.

Ця книга стане навчальним посібником для молодих хореографів і скарбом для майбутніх поколінь.

 



Онищенко, Лідія Григорівна


Історія розвитку бального танцю від XV до кінця XIX століття : метод. рек. / Онищенко Л. Г. — Вінниця : Нова Книга, 2017. — 32 с. : іл.

 

Кожна історична епоха наклала свій відбиток на стиль і манеру виконання тих чи інших танців. Бальний танець вийшов із народного танцю, але в іншому середовищі він набув світського, придворного характеру і це надало йому особливої виразності: витонченості манер, галантності, жеманства, парадної холодності. Для вищих навчальних закладів культури I–IV рівнів акредетації.

 

Танец живота : самоучитель / [сост. Кириченко Г.А.]. — Х. ; Белгород : Кн. клуб семейн. досуга, 2008. — 108, [1] с. : ил.

 

Східні танці сьогодні надзвичайно популярні в Європі. Граційні спокусливі рухи, надзвичайна еротичність, вишукані пози під акомпанемент чарівної музики Сходу – все це приваблює його численних шанувальниць і шанувальників.Книга допоможе вам досконало опанувати це мистецтво: засвоїти елементи беліданса, підібрати костюм та аксесуари для тренувань і виступів.







Балерина та її мрія : [для читання дорослими дітям] : Фактор : Pelican, 2012. — [10] с., включ. обкл.


Маленька балерина мріє танцювати балет у школі. Чи зможуть феї Чарівної Країни виконати її заповітне бажання.? Відкрийте цю книгу із дивовижними тривимірними пейзажами, і ви потрапите у чарівний світ фей, які мов насправді оживають на кожній сторінці. Ви будете із задоволенням розгортати цю книжку знов і знов.

 






Баттерворт, Джо


Танец : теория и практика : [пер. с англ.] / Джо Баттерворт ; [авт. вступ. ст. И. П. Штительман]. — Харьков : Гуманитар. центр, 2016. — 242 с.


Книга «Танець. Теорія і практика» – це захоплююча подорож у світ танцю, його практичні аспекти та теоретичні основи. Автор розглядає ключові питання, з якими стикається кожен новачок, вирішуючи зайнятися танцями.







Дункан, Айседора

Моя жизнь. / Серия : Великие биографии. – М. : Центрполиграф, 2009. – 300с.

Дивовижна за художньою силою книга була написана самою Айседорою! Айседора Дункан - дружина С. О. Єсеніна, американська танцівниця, одна із засновниць школи модерна, засновниця хореографічної школи в Москві. Життя Айседори було яскравим та драматичним, а доля, як і її танець, нагадувала вогнище на вітрові.




 

 


 


Коментарі