Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Писаночка веселенька, на ній ружечка ясненька


У Великодню неділю існує традиція ділитися один із одним освяченим яйцем… Нині ми навіть не можемо собі уявити Великдень без такого незмінного атрибуту як писанка.

Своїм корінням писанкарство сягає дохристиянських часів. У багатьох народів світу існує міфологічний образ космічного яйця, з якого виникає всесвіт або народжується Бог-творець. Століття за століттям щовесни наші предки розписували писанки знаками і символами, які були молитвою до вищих сил та через віки донесли до нас їх уявлення про світобудову, щоденні турботи, побажання здоров’я і вічного життя. 


Кожен символ на писанці має своє тлумачення. Малюнок може бути геометричний чи рослинний. Трапляються також зображення людини (Богині-Берегині з піднесеними руками), тварини чи птаха, сонця чи зірки. 

Сьогодні відомо понад 100 символічних малюнків. Таке ж важливе значення має і кольорова гама розписаного яйця. Наприклад, червоний колір означає радість життя та любов, жовтий символізує місяць, зорі та урожай, а зелений – багатство рослинного світу, його воскресіння. Блакитним замальовують яйце, коли зображають чисте небо та бажають здоров’я, а бронзовий колір є символом матінки-землі.


Найрозповсюдженішою писанкою завжди була писанка із зображенням Дерева Життя. З прадавніх часів така писанка стала символом безсмертя життя орія, дарованого йому зоряним небом предків. Бо дерево — то диво з див, восени помирає, а навесні знову оживає.
Як правило, кожна місцина використовує саме їй притаманні символи та кольори.

Легка й цікава робота на Великдень знайдеться і для дітей. Покажіть дитині як малювати крапанку. Кожна дитяча крапанка неповторна, з кружальцями різних форм та кольорів. Впевнена, що саме крапанка стане особливою прикрасою великоднього кошика. Виготовити її зовсім не складно. 

Для майбутньої крапанки візьміть відварених білих яєць. Воском від свічки закрапайте місця, які бажаєте залишити незафарбованими. Після цього занурте яйце у найсвітлішу харчову фарбу. Коли крапанка пофарбується, обітріть її рушничком та знову накрапайте воскових кружечків.
Цим разом занурте крапанку у інший колір фарби (темніший за попередній). Зняти віск з крапанок допоможе гаряча вода, або необхідно потримати крапанки у духовій шафі за температури 100°С, доки віск не розм’якне. Стерти віск з крапанок за допомогою м’якої тканини або паперових рушників. Все досить просто, а візерунок неповторний для кожної окремої крапанки.



Коментарі