Ой весна, весна - днем красна

  Весна - це чарівна пора року, коли все оживає та прокидається із зимового сну. Дні стають теплішими і сонячними. На деревах і кущах з`являється нове зелене листя, а квіти починають розпускатися, радуючи наш погляд яскравими фарбами. Ось і на сьогоднішньому занятті гуртка "Натхнення" ми з дітками надихнулись красою весняної природи та створили аплікацію "Весняна пані", а ще перелянули книги про пори року та пригадали форми українського народного фольклору(веснянки, лічилки, забавлянки, заклички та гаївки).

Торкнись історії (до міжнародного дня музеїв)

Міжнародний день музеїв — щорічне свято, яке відзначається 18 травня. В цей день більшість музеїв працюють безкоштовно і радо показують свої виставкові зали.

Сучасний музей – це дуже складний організм, де зберігаються різноманітні предмети, свідчення ставлення людини до світу, твори мистецтв. Щоб музей ефективно працював, потрібні різносторонні знання, великий досвід, узгодженість працівників, сприяння громади й зацікавлення партнерів.

Сучасний музей як інституція має не таку вже й давню історію - десь з початку XVIII ст. - але пов’язаний із давнім антропологічним феноменом збирати і зберігати особливі предмети, які є знаками часу, культури, важливими для певних соціальних груп, і поширювати це значення у різних контекстах.

 

Прототипом музею чеський музеолог Збинек Странскі вважав Ноїв ковчег, де Ной зібрав усе важливе для продовження життя: "Ковчег повстав з екзистенційної потреби виокремити щось із реального ходу речей та протиставити у такий спосіб природному процесу і щезанню себе, щоб репрезентувати і передавати вартості пам’яті. Ковчег – це часовий і позачасовий культурний феномен."




Колекції в різні часи виконували містичне, сакральне, політичне значення. Колись це були пінакотеки, санктуарії, які підтверджували силу і святість богів, згодом - кунст- і вундеркамери, які свідчили про могутність Творця, а також і колекції можновладців, які переконували посполитих підданих у могутності і не проминальності влади.

Пртягом останніх десятиліть в європейських країнах змінився погляд на роль музеїв у суспільстві. Музеї розглядаються не лише як сховище артефактів, а й як заклади, які можуть надавати широкий спектр послуг, організовувати цікаве дозвілля і допомагати уряду реалізовувати культурні та соціальні програми.

Найцікавіші музеї України, які ви маєте неодмінно відвідати. 

Музей мініатюр Миколи Сядристого. Адреса: м. Київ, вул. Лаврська, 21, корп. 5 (територія Києво-Печерської лаври) 



 У світі всього два музеї мікромініатюр - в Києві і в карликовому гірському князівстві Андорра. Ці роботи розширюють усталені уявлення про межі людських можливостей. Один із найвідоміших експонатів - найменший у світі діючий електромотор (1/20 мм³) - майже в 20 разів менший за макове зернятко. Що цікаво, усі експонати - це робота рук однієї людини, Миколи Сядристого. Серед відомих на увесь світ творів Миколи: троянда у людській волосині, наймініатюрніша книга у світі - ілюстрований Кобзар розміром 0,6 мм, та ціла композиція "Ластівки", розміщена у вушку звичайної голки.

Музей звуку. Адреса: м. Одеса, вул. Новосельського, 75


Можна не цікавитися кінематографом та не дивитись серіали, навіть прохолодно ставитись до прочитання книжок. І в цьому немає нічого поганого, бо для сприйняття різної інформації є своє місце і свій час. Інша річ - музика. Нею також можна не цікавитись, але вона проникає в наші будні набагато активніше і вже давно стала частинкою сьогодення. Певною мірою історія сучасної музики з 1960-х років - це історія змін, трансформації нашого світу. Саме тому цікаво відвідати Музей звуку в Одесі - найбільше в Україні зібрання раритетної апаратури та приголомшливої колекції звукових носіїв різних поколінь (які, звісно, доступні для прослуховування). Там, скажімо, можна дізнатись, що портативні програвачі, які вміщуються в кишені - це не винахід 2000-х років. У Музеї є довоєнні кишенькові програвачі, що заводилися ключем. Ідея музею виникла з колекції Василя Пінчука, голови Одеської обласної організації Всеукраїнської спілки звукорежисерів, який збирав свої експонати десятиліттями.



Музей контрабанди. Адреса: м. Одеса, вул. Катерининська, 6



Ні, це не романтизація певного "бандитського" шарму Одеси. Подивитись на велику колекцію конфіскату й незаконних шляхів його перевезень за останні 150-200 років, мабуть, варто задля того, аби пам’ятати, що зло завжди поруч. Воно ховається усюди: в красивих порцелянових сервізах, автомобільних дверях, навіть під землею. Коли екскурсоводи розповідають про використання контрабандистами одеських катакомб, це нагадування про те, що у нашому світі немає "перемикача" на світлий та темний режим. Добро і Зло, порушення закону і сумлінність завжди крокують поряд. Тож треба бути обачливими.

Музей гуцульської магії. Адреса: Івано-Франківська область, смт. Верховина, вул. Жаб'євський потік

 


Верховина. Загадковий і магічний куточок Карпат. Саме там, серед містичних лісів, величних гір та швидких річок заховалася хатинка, куди раз на рік перед святом Івана Купала приходив справжній мольфар і деякий час там жив. Жив на самоті, спілкуючись лише з природою та набираючись сил для своїх подвигів. Це такий собі зачин історії, яку розповідають чарівні берегині Музею гуцульскої магії. Власне, це не зовсім "музей": невеличка хатинка, розташована території відпочинкового комплексу "Водограй Карпат". Там зібрані цікавезні артефакти, а, власне, "екскурсія" — це унікальна розповідь берегині, в якій знайшлося місце магічним знакам і предметам стародавньої України, класифікації духів природи та історіям про людей з надприродними можливостями.


Музей костюма і стилю Victoria Museum. Адреса: м. Київ, Бутишів провулок, 23.


Це перший приватний музей, в якому виставлені предмети світського одягу та аксесуари 18 - початку 20-го століття. Музей задуманий як простір, в якому кожен з відвідувачів може відкрити для себе загадковий світ старовини. Victoria Museum - це місце комунікації між колекціонерами, фахівцями з історії моди, мистецтвознавцями та дизайнерами.

Слідуючи духу часу провідні музеї оцифровують свої колекції і викладають в вільний доступ зображення шедеврів. Крім турів з оглядом 360-градусів, відеоанонсів і трансляцій своїх головних виставок, а також тематичних конференцій та спеціальних програм. Кожного дня поповнюється кількість музеїв, що працюють онлайн.



Віртуальний онлайн-музей мистецтв, створений художником Стюартом Семплом, став першим музеєм, що існує виключно у віртуальному просторі. Музей отримав назву VOMA (Virtual Online Museum of Art) та об’єднав роботи деяких найпрестижніших мистецьких осередків, зокрема музею д’Орсе, музею американського мистецтва Уітні, Музею сучасного мистецтва у Нью-Йорку та Мистецького інституту Чикаго. Виставки доступні безкоштовно усім охочим ознайомитись.




Коментарі