Ой весна, весна - днем красна

  Весна - це чарівна пора року, коли все оживає та прокидається із зимового сну. Дні стають теплішими і сонячними. На деревах і кущах з`являється нове зелене листя, а квіти починають розпускатися, радуючи наш погляд яскравими фарбами. Ось і на сьогоднішньому занятті гуртка "Натхнення" ми з дітками надихнулись красою весняної природи та створили аплікацію "Весняна пані", а ще перелянули книги про пори року та пригадали форми українського народного фольклору(веснянки, лічилки, забавлянки, заклички та гаївки).

Музей під відкритим небом


Двадцять років тому, у 2001 році розпочав роботу Військово-історичний музей Повітряних сил Збройних сил України - музей авіаційної техніки і засобів ППО просто неба у Вінниці. Доповнили експозиції протиповітряних засобів - у 2005 році. Розташований музей на території штабу командування Повітряних Сил Збройних Сил України.


Унікальність музею полягає в тому, що у ньомуї представлені експонати (авіаційної, зенітної, ракетної, радіолокаційної військової техніки), які не мають аналогів в інших музеях України.

Не випадково музей був створений у Вінниці, адже саме це місто в народі називають столицею військової авіації. На Вінниччині жив і працював винахідник першого в Росії та Україні літака Олександр Можайський. Саме тут конструктор Ігор Сікорський працював над удосконаленням бомбардувальника «Ілля Муромець». Після Другої світової війни у Вінниці базувалися штаби командувань Повітряних армій Далекої авіації, а за часів незалежності України – Командування Військово-Повітряних Сил Збройних Сил України.


Експозиція Музею Повітряних Сил Збройних Сил України має 41 експонат військової техніки, а у фонді налічується більше 2800 предметів. Авіаційна експозиція включає 18 літальних апаратів — 4 вертольоти, 14 літаків тактичної авіації. 

Найбільш унікальними є літаки Як-11, які збереглися ще з часів Другої світової війни, винищувач-перехоплювач МіГ-25, занесений до книги рекордів Гіннеса як найшвидший у світі бойовий літак, Су-15ТМ «Маестро», який носить ім’я популярного актора та режисера Леоніда Бикова, МіГ-15біс встановлений на честь найкращого аса Другої світової війни тричі Героя Радянського Союзу Івана Кожедуба.


Тільки в цьому музеї можна побачити найбільшу експозицію макетів авіаційних засобів ураження та пускові установки зенітних ракетних систем і комплексів С-300В1, С-300ПС, С-200В «Вега», «Бук-1М».експозиція Військово-історичного музею Повітряних Сил Збройних Сил України нараховує 41 експонат військової технікиа у фонді налічується більше 2000 предметів


Коментарі