Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Неси добро у світ природи

 

Щороку світова громадськість відзначає Всесвітній день навколишнього середовища. Головна мета свята - стимулювати активну діяльність світового співтовариства, спрямовану на збереження балансу в природі та навколишньому середовищі.

Всесвітній день охорони навколишнього середовища був заснований Генеральною асамблеєю ООН на її 27-й сесії в 1972 році.


Здоров`я людини на 20% залежить від стану екології навколишнього середовища. Забруднюючи повітря, воду, грунти людство шкодить в першу чергу собі, ставлячи під загрозу здоров`я наступних поколінь.

У ВООЗ визначають найбільші "екологічні" вбивці у світі - це інсульти та інфаркти (2,5 млн. на рік), хвороби серця (2,3 млн), рак (1,7 млн), респіраторні хвороби (1,4 млн). У доповіді ВООЗ визначено цілий ряд екологічних причин і їх зв`язок зі смертністю, а саме: забруднення навколиршнього середовища, вплив хімічних речовин, зміна клімату, ультрафіолетового випромінювання та інше.


Забруднення повітря та інші екологічні проблеми у світі щороку спричинють загибель 1,7 мільйонів маленьких дітей. Їх вбиває забруднення повітря, спричинене транспортом, промисловістю, куріннм, некісним паливом, яке у багатьох домівках використовують для опалення та приготування їжі.


Сьогодні екологічні проблеми стоть у ряді найважливіших і визначають рівень благополуччя всієї світової цивілізації й,зокрема, нашої країни. Підприємства, що викидають у повітря шкідливі речовини, шкодять екології більше, ніж окрема людина. Проте кожен з нас, слідкуючи за своєю поведінкою, може зберегти довкілля.


 Не варто палити сміття, спричинючи лісові пожежі, забруднювати водойми, вирубувати ліси та смітити на природі під час відпочинку.Дуже легко вимкнути зайве світло, закрутити кран під час чищення зубів, піти пішки або поїхати на велосипеді замість транспорту, надати перевагу пакетам із тканини чи паперу, замість поліетилену, віддати на переробку старі журнали тощо.
Ці прості кроки збережуть природні ресурси і навколишнє середовище, а значить і здоров`я.

Коментарі