Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Гра королів (20 липня - Міжнародний день шахів)



Більше 1,5 тисяч років тому в Індії виник прообраз гри, яку сьогодні ми називаємо шахи. Згодом вона проникла в Європу, Росію і стала популярною серед дворянського стану, особливо в дипломатичному середовищі. Приблизно з середини 19 століття гра перестала бути привілеєм знаті і завоювала справжню народну любов.



Наш мозок так само сприйнятливий до тренування і накачуванні «розумових м'язів», як і тіло. Шахи можна назвати універсальним тренажером для мозку, причому за ефективністю їм немає аналогів. І зовсім не тому, що вони потужно впливають на мозок. Ні. Справа в іншому. Гра повністю завантажує обидві півкулі, тобто змушує старанно працювати все наше сіра речовина. І це медичний факт. Мало в якій сфері людської діяльності таке можливо.



Шахи - логічна гра. Всі ходи взаємопов'язані, підпорядковані загальному задуму і випливають з існуючого положення. Уміння логічно мислити розвивається від партії до партії, від підручника до підручника. Причому процес цей йде як би сам собою, без особливих зусиль. Гра сама навчає ваш розумовий апарат вмінню будувати логічні конструкції.

Одна з головних складових шахів - аналіз позиції. В силу своїх знань гравець проводить більш-менш глибокий аналіз і на його основі складає план гри. Здібності до аналізу є у будь-якої людини, але завдяки шахам вони розвиваються набагато швидше й ефективніше.


Також до незаперечних переваг шахів можна віднести чудову тренування пам'яті. Розрахунок безлічі варіантів і утримання їх в голові, запам'ятовування типових позицій змушують наш мозок працювати з максимальним навантаженням. Причому працює вся пам'ять - і далека, і ближня. Правда, існує ще так звана шахова пам'ять. Гравець пам'ятає все: десятки дебютних схем, сотні ендшпільних позицій і тисячі зіграних партій, як своїх, так і чужих. І в той же час він абсолютно розсіяний в повсякденному житті і «не пам'ятає з ранку, як його звуть». Але така специфічна пам'ять в більшій мірі властива людям, які мають видатними здібностями в цій грі. Звичайний, рядовий любитель шахів обходиться стандартним запам'ятовуючим пристроєм, який добре розвивається за допомогою шахів.

Неорганізованість розумового процесу - цілком звичайна річ для більшості людей. І тут шахи надають неоціненну допомогу. Сама гра і її вивчення обов'язково призводять до дисципліни мислення. Хочете ви цього чи ні, але регулярні шахові баталії вироблять у вас вміння мислити системно, вибудовуючи стрункі логічні ланцюжки в залежності від обставин. Вони позбавлять вас від хаотичного розкиду думок при вирішенні виниклих завдань.





Коментарі