Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Ми приходимо в світ для любові


 22 липня 2012-го року обірвалося життя видатного українського актора Богдана Сильвестровича Ступки. Цього року неперевершеному маестро вивовнилося б 80.

Актор зіграв понад 100 ролей у кіно та понад 50 на сцені. Дебютна роль Ступки - Орест Дзвонар у фільмі Юрія Іллєнка "Білий птах з чорною ознакою"(1971).

У списку ролей Богдана Ступки багато історичних постатей: гетьмани Іван Брюховецький("Чорна рада"), Іван Мазепа ("Молитва за гетьмана Мазепу"), Богдан Хмельницький ("Вогнем і мечем"), а також Чингісхан ("Таємниця Чингісхана") та багато інших. Зіграв головну роль у фільмі російського режисера Володимира Бортка "Тарас Бульба", прем'єра якого відбулася у 2009 році.

Богдана Сильвестровича ще за життя називали "актором №1", його обожнювала публіка не лише нашої країни, а й за кордоном. Більшість ролей, що зіграв актор у театрі та кіно, увійшли до літопису сценічного та кіномистецтва України.

"Дай працювать,працювать,працювати, В праці сконать!" - цю франківську фразу з вірша "Земле моя, всеплодющая мати..."часто любив цитувати Ступка.

Після тріумфальних гастролей франківців по США, показу вистави "Тев'є-Тевель", американська письменниця Белл Кауфман сказала, що вона бачила різних акторів, та "Богдан Ступка - найкращий Тев'є-молочник світу!"


На жаль, багатогранний талант актора довгий час не був належною мірою затребуваний. Більшість картин, в яких Ступка знявся за тридцтирічний період (70-ті, 80-ті, 90-ті роки), не стали помітними творами на екрані. Великий успіх прийшов до актора в 2004 році, після зйомок у фільмах "Водій для Віри" і "Свої".


Серед інших робіт актора у кіно, ролі в таких фільмах як "Наперекір усьому"(1972), "Право на любов"(1977), "Данило-князь Галицький"(1987), "З житія Остапа Вишні"(1991), "Сірі вовки"(1993), "Кайдашева сім'я"(1996), "Схід-захід"(1999), "Китайський сервіз"(1999), "Коли сонце було богом"(2003), "Заєць над безоднею"(2006), "Три напівграції"(2006), "Троє і сніжинка"(2007) "Серце на долоні"(2008), "Тарас Бульба"(2009) та багато інших.


Пробував свої сили Богдан Сильвестрович і на державній службі. У 1999-2001 роках він очолював Міністерство культури і мистецтв України. З 2001 року і до останніх днів був художнім керівником Національного академічного драматичного театру імені Франка в Києві. Також був художнім керівником акторського курсу в КНУТКіТ ім. І.Карпенка-Карого (2006-2010), з 2009 року був президентом Київського міжнародного кінофестивалю.


Протягом всього свого життя у актора був сильний зв'язок з матір'ю. Навіть народились вони в один день - 27 серпня. Коли легенда кіно відчув, що життєві сили почали покидати його, то сказав, що хоче померти в той день, коли не стало його мами - 23 липня. До цієї дати Ступка не дожив лише добу.
Нині пам'ять про актора живе у серцх людей, бо нам у спадок він лишив прекрасні театральні вистави і фільми. На Байковому кладовищі встановлений пам'ятник - це бронзовий дуб із перевернутим корінням і в цьому закладено багато смислів і сенсу, які підкреслюють існування митця на землі, його душі...



Коментарі