Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Захист Землі (16 вересня - міжнародний день охорони озонового шару)


Всім добре відомо як незвично пахне повітря після грози. Цей запах утворюється під час електричних розрядів озону, який недарма в перекладі з грецького означає «пахучий». Характерний запах озону не сплутати ні з чим - він пахне свіжістю.

Озоном називається активний кисень. Це з'єднання з 3-х атомів кисню. Молекула озону О3 нестійка і при достатніх концентраціях у повітрі за нормальних умов мимовільно за кілька десятків хвилин перетворюється на O2 з виділенням тепла.



Озоновий шар знаходиться від 19 до 35 км над поверхнею Землі. Озон утворюється і біля поверхні Землі під час грози, при ударі блискавки, і в рентгенівському устаткуванні.

Озон з'єднується з іншими речовинами значно швидше, ніж кисень. Озон дуже швидко вбиває бактерії, з цієї причини його використовують для очищення води і повітря в приміщеннях.

Вперше озон був виявлений у 1785 році голландським фізиком Ван Марумом. У 1850 році була визначена висока активність озону як окислювача і здатність його приєднуватися до подвійних зв'язків у реакціях з багатьма органічними сполуками. Обидві ці властивості озону в подальшому знайшли широке практичне застосування.



Озон, будучи одним з найсильніших окислювачів, володіє сильними дезінфікуючими властивостями. Він здатний руйнувати віруси, бактерії, а також впливати на ті мікроорганізми, які стійкі до дії хлору

Коментарі