Ой весна, весна - днем красна

  Весна - це чарівна пора року, коли все оживає та прокидається із зимового сну. Дні стають теплішими і сонячними. На деревах і кущах з`являється нове зелене листя, а квіти починають розпускатися, радуючи наш погляд яскравими фарбами. Ось і на сьогоднішньому занятті гуртка "Натхнення" ми з дітками надихнулись красою весняної природи та створили аплікацію "Весняна пані", а ще перелянули книги про пори року та пригадали форми українського народного фольклору(веснянки, лічилки, забавлянки, заклички та гаївки).

З днем народження, любе місто!

 


Одним з найулюбленіших і популярних свят в нашій країні по праву вважається День міста. Будь-яке місто індивідуальне своєю історією, культурою, подіями, трудовими, творчими, спортивними та іншими досягненнями. Вінниця готується відзначити свій день народження. У 2021 році нашому місту виповнюється 658 років!

Вінниця - прекрасне місто, де приємно відпочивати, гуляти, насолоджуватись життям! Для вінничан та гостей міста пропонуємо ознайомитись з цікавинками Вінниці та з тими місцями, які обов'язково потрібно побачити!

Всі, хто приїздить до Вінниці на екскурсію, знають, що тут можна помилуватися красивою архітектурою міста, відвідати пам'ятки, аналогів яким немає по всій Україні.

                                                                  Водонапірна вежа

Візитівка Вінниці - 110-річна Башта на Європейській площі, вона була побудована в 1911 році для першого міського водопроводу, як Водонапірна вежа у Вінниці. Дивно, але будівля до цих пір виглядає майже так само, як і раніше. На сьогодні Вінницька вежа - уже не просто колишня водонапірна башта. Це частина культури міста. У Вежі розташована частина музейної експозиції Меморіалу революційної та бойової слави. А також вона є Меморіалом пам'яті вінницьких воїнів, які загинули під час Афганської війни. Висота вінницької культурної візитівки - 28 метрів! З неї розгортається неймовірно гарний вид на місто. А ще Вежа - це улюблене місце вінничан. Особливо гарною вежа виглядає у нічний час.

                                                        Ставка Гітлера Вервольф

Незважаючи на те, що колишня ставка Гітлера Вервольф прктично зруйнована - комплекс є одним з найзагадковіших споруд в центральному регіоні України. Сюди досі влаштовують експедиції. Знаходиться ця історична пам'ятка неподалік Вінниці, поблизу села Коло-Михайлівка. "Вінницький Вервольф" фактично був зменшеною копією головної ставки Гітлера "Вольфшнаце" у Східній Пруссії. Польова ставка Гітлера "Вервольф" - одне з нйзагадковіших місць в Україні часів Великої Вітчизняної війни. Чому найзагадковіших, тому що багато документів втрачено, а від самї ставки залишились лише руїни.

                                                     Фонтан та набережна Roshen

Єдиний в Україні і найбільший в Європі плаваючий фонтан знаходиться у Вінниці! Світломузичне шоу фонтанів у Вінниці стало туристичною визначною пам'яткою не лише нашого міста, а й усієї України. "Фонтан" розташований в руслі річки Південний Буг й має довжину 140 метрів і висоту струменя до 60 м.

                                        Національний музей-садиба М.І.Пирогова

Музей Пирогова відкритий на території садиби Вишня, де останні 20 років жив і працював хірург, анатом, вчений і педагог Микола Іванович Пирогов, якого вважають засновником військово-польової хірургії, а також Товариства Червоного Христа. Музей-садибу Пирогова відносять до найважливіших об'єктів культурної спадщини України.

                                              Єврейський квартал -Єрусалимка

Єрусалимка - старий єврейський квартал недалеко від сучасного центру міста. На сьогоднішній день це невелика вулиця міста, яка відома своїми старими будівлями, які здатні перенести у минуле.Єрусалимка у Вінниці спочатку була невеличким кварталом для єврейської бідноти. Так, на кінець ХІХ століття більше половини населення Вінниці становили євреї. Всього ж у місті налічувалося близько 23 тисяч громадян. Але ще в ХVІІІ столітті почав забудовуватися новий квартал, який отримав назву "Єрусалимка". Це було ремісниче передмістя Вінниці, в якому оселялися і працювали бідні євреї.

                                                 Обласний краєзнавчий музей

Музей розташований на території колишнього єзуїтського монастиря - нинішнього історико-архітектурного комплексу "Мури". Якщо ви ще ніколи не бачили скелета мамонта, то тут ви можете на нього подивитися. У музеї представлені унікальні предмети з скіфського і сарматського періодів, великі нумізматичні збори, а також етнографічна колеція: вироби гончарства, ткацтва і вишивки, народний живопис. Фонд Вінницького обласного краєзнавчого музею налічує понад 200 тисяч експонатів.


Центральний міський парк

Центральний парк - улюблене місце відпочинку та прогулянок вінничан. Також тут часто відбуваються традиційні фестивалі, спортивні події, різні розваги та веселощі. Площа Центрального міського парку Вінниці становить 40 гектарів. На території парку розташовані численні пам'ятники: пам'ятник Максиму Горькому, іменем якого раніше називався парк; пам'ятник воїнам-афганцям, січовим стрільцям та загиблим міліціонерам; "Алея славетних земляків" та алея і пам'ятник закоханим. У парку розташований концертний зал "Райдуга", стадіон, ковзанка, міський планетарій, численні атракціони й ігрові автомати.



Коментарі