Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Надвечір"я життя (01 жовтня - день людей похилого віку)



Нині кількість людей похилого віку в світі - понад 600 мільйонів. А через п’ятдесят років їх буде, за прогнозом експертів, понад 2 мільярди.

З ініціативи Організації Об’єднаних Націй 1 жовтня у всьому відзначають Міжнародний День людей похилого віку. Вік 11 мільйонів українців - 65 років і більше. Близько чверті населення держави є «людьми похилого віку», згідно з даними офіційної статистики. Водночас кожен шостий із таких людей є самотнім. Не забуваймо, що старість – майбутнє нас усіх.
 

Більшість українців, яких відносять до категорії «людей похилого віку», відчувають, що вони нікому не потрібні.  Добре, якщо у такої людини, незважаючи на пенсійний вік, є робота. Ще краще, якщо вона має дбайливих дітей, котрі допомагають їй (у тому числі й грошима). Але такі щасливці становлять меншість. Решта доживає свій вік у самотності, безправ’ї та зубожінні.



Кожний із нас мріє не старіти і бажає залишитися молодим. Сучасна медицина, генетика, теорії гігієни тіла і харчування та інші науки пропонують безліч порад, як зберегти здоров’я та енергійність до глибокої старості.

Але головним ресурсом у боротьбі зі старістю є сама людина. Збереження гармонії тіла і духа в основному залежить від кожного з нас. Крім різних альтернатив життєдіяльності існує та, що надихає нас залишатись молодими, активними і наповненими сил. Ця альтернатива – спілкування з однодумцями та самоосвіта, і вона має упроводжувати людину протягом усього життя.


Коментарі