Мандри у казковий дивосвіт

  В рамках Тижня дитячого читання до нашої книгозбірні завітали маленькі користувачі із КЗ "ЗДО №18 ВМР". Для малечі була проведена екскурсія бібліотекою, а ще юні книголюби мали змогу ознайомитись із дитячою періодикою, порозгадувати загадки із найвідоміших українських казок, а також прослухати дитячу казочку Олекасандри Щелчкової "Щеня на ім`я не дам!". На завершення заходу дітлахи мали змогу перевтілитися в героїв казки "Ріпка" та успішно її інсценізувати.

Майстер детективу (до 115 р. від дня народження Д. Х. Чейза)



Популярний британський письменник, автор детективів та трилерів. Опублікував 89 романів, багато з яких стали бестселерами і були перекладені більш ніж 30 мовами. Близько 50 романів стали основою фільмів.

Джеймс Хедлі Чейз – творчий псевдонім Рене Лоджа Брабазона Реймонда, також публікував свої романи під назвою Джеймс Л. Догерті, Реймонд Маршалл, Р. Реймонд, Амброуз Грант.

Джеймс Хедлі Чейз народився 24 грудня 1906 року в Лондоні в сім'ї полковника Френсіса Реймонда. Його батько був хірургом-ветеринаром і служив у британських військах в Індії, а згодом став директором Бенгальського ветеринарного коледжу.

Батько пророкував синові наукову кар'єру, тому після закінчення школи Чейз почав вивчати бактеріологію, він навіть проводив дослідження гідрофобії в Калькутті. Проте потім 18-річний Чейз покинув навчання, відмовився від місця у банку та залишив батьківський будинок. Натомість він став продавати дитячі енциклопедії. У віці 20 років він вступив на роботу до найбільшої книготорговельної компанії Великобританії.

Вивчивши ринок і захопившись американськими гангстерськими історіями, в 1939 Джеймс Хедлі Чейз написав свій перший роман «Немає орхідей для міс Блендіш». Він працював над книгою протягом шести тижнів у вихідні. Роман мав великий успіх і став одним із головних бестселерів десятиліття. У 1944 році знаменитий британський письменник Джордж присвятив йому есе. У 1942 році за мотивами книги була поставлена ​​вистава на Вест-Енді, яка з успіхом йшла на сцені сім років. У 1948 та 1971 роках за романом було знято однойменні фільми.

З початком Другої світової війни Джеймс Хедлі Чейз відправився служити у ВПС, у 1944 році він став командиром ескадрильї. До кінця війни він також брав участь у роботі над журналом Королівських ВПС.

До кінця війни на рахунку Чейза було 11 опублікованих романів. У 1945 вийшов психологічний роман про долю повії «Єва», за яким пізніше було знято фільм із Жанною Моро  у головній ролі.

Потім у пошуках нової теми та стилю письменник випустив у 1947 році роман «Швидше мертвий, ніж живий» під псевдонімом Амброуз Грант Крім літератури, Чейз професійно займався фотографією. Він був великим шанувальником опери та любив класичну музику.

Романи Джеймса Хедлі Чейза мали велику популярність у Франції, де письменник прожив 13 років. Також великими тиражами його книги розійшлися в Африці, Азії та Росії.

У 1956 вони переїхали до Франції, звідти в 1969 - до Швейцарії, в містечко Корсо-сюр-Веве на березі Женевського озера.

Пропонуємо вашій увазі добірку книг Чейза, що є у наших бібліотеках.








Коментарі