Дім, де живуть книги

  28 березня на гостину до нашої бібліотеки завітали діти із КЗ "ЗДО №18 ВМР". Для малечі була проведена екскурсія бібліотекою, огляд дитячих книг та періодики. Також дітлахи відгадували загадки про персонажів із найвідоміших казок та переглянули мультик "Літаючі книги".

З легенд України

 

На творах Наталі Забіли виросло кілька поколінь дітей. Критики характеризували її творчість  як "материнську пісню, цікаву, барвисту, розумну, клопітку, дбайливу", а в передмові до одного з видань Наталю Забілу названо "однією з найвидатніших українських письменниць, які пишуть для дітей". У її біографії немає місця екзотичним, романтичним чи героїчним подробицям. Можливо тому, що на це просто  не було часу. Адже Наталя Забіла повністю присвятила своє життя дитячій літературі. У її творчому доробку близько двохсот книг - вірші, повісті, оповідання, п`'єси й драматичні поеми. 

Просто і дохідливо розповіла розповіла письменниця малюкам про життя ниших далеких предків у драматичній поемі "Троянові діти"(1971), яка є поетичним переказом "Слова про Ігорів похід", присвятивши її 1500-річчю заснування Києва. Поема веде читача у минуле. В ній авторка, використавши історичні матеріали - літописи, наукові праці про Київську Русь, народні легенди і перекази, написала поетичну історію заснування Києва трьома братами та сестрою, відтворила сиве минуле наших предків. Звісно, не слід сподіватися від художнього твору наукової точності, адже Н. Забіла створила твір-гіпотезу, твір-легенду, що чарує художньою правдою, поетичністю, високим почуттям патріотизму. Замість напівлегендарних постатей Кия, Щека, Хорива та Либіді зі сторінок постають образи живих людей, доля яких хвилює, викликає співпереживання. Розповідь про них романтично піднесена, свідомо стилізована під старовину. Поема захоплює не лише невимовним чаром музики самх віршів, пісень, мальовничих описів Дніпра, наддніпрянських гір, лісів, а й образами вольових, мужніх, чесних людей - перших будівничих Києва - синів Трояна - Кия, Щека, Хорива та ніжним образом їхньої сестри Либеді.

У 1972 р. за драматичну поему "Троянові діти" та фантастичну п`єсу "Перший крок" Наталя Забіла першою в Україні була удостоєна премії ім. Лесі Українки.

Наталя Забіла - вроджена казкарка. З багатющої скарбниці української народної творчості беруть свої витоки її казки, де вона вчить дітей бути добрими, справедливими, мужніми, любити все суще на Землі. Відомі фольклорні сюжети набувають в її інтепретації нових акцентів, що якнайбільше відповідають світосприйманню дітей.

Коментарі