Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Коли бабак свисне (02 лютого - День бабака)


Щороку 2 лютого відзначається День бабака - вважається, що він може розповісти, коли настане весна, оскільки є своєрідним "екватором" між зимовим сонцестоянням та весняним рівноденням.

Традиційно День бабака дуже популярний у США та Канаді, хоча прийшов він у ці країни з Європи. У Стародавньому Римі наближення весни пророкували їжаки, у Німеччині - борсуки, а Штатах у цьому питанні було прийнято орієнтуватися на поведінку бабаків.

Саме 2 лютого Сонце проходить перехідну чверть між зимовим сонцестоянням та весняним рівноденням. З цієї причини у давнину цей день вважався особливим у багатьох народів. Наприклад, в Ірландії 2 лютого відзначали язичницьке свято Імболк – запалювали багаття, водили навколо них хороводи та веселилися. Крім того, люди намагалися передбачити, коли настане весна.

День бабака отримав офіційний статус свята лише 1886 року.



Спеціального бабака для цього свята немає. Щонайменше сім головних бабаків-метеорологів у цей день можуть "передбачити" погоду у США та Канаді. Проте найвідоміший сурок - Філ з Панксатона, який прославився у фільмі "День Бабака".

Згідно з українськими традиціями, бабак прокидається від зимової сплячки на свято Явдохи (14 березня). Далі бабак виходить з нори, тричі свистить, а потім знову лягає на другий бік і так спить аж до Благовіщення. Люди виходили в поле, особливо в степовій Україні, щоб почути свист бабака.


В Україні є двоє бабаків-«метеорологів»: слобожанський Тимко і галицький Мишко.

Точність прогнозування погоди бабаками невисока, зокрема, Панксатонський Філ «вгадує» в 40% випадків.








Коментарі