Дім, де живуть книги

  28 березня на гостину до нашої бібліотеки завітали діти із КЗ "ЗДО №18 ВМР". Для малечі була проведена екскурсія бібліотекою, огляд дитячих книг та періодики. Також дітлахи відгадували загадки про персонажів із найвідоміших казок та переглянули мультик "Літаючі книги".

Світанковий мій краю

 

Наприкінці лютого 2022 року відзначатимуть 90-річчя утворення Вінницької області. Вінницька область була утворена 27 лютого 1932 року постановою ІV позачергової сесії ВУЦВК ХІІ скликання. До її складу увійшла 71 адміністативно-територіальна одиниця: два міста (Вінниця і Бердичів) та 69 районів. У травні 1935 року на території Вінницької області було утворено 4 округи: Кам`янець-Подільський в складі 9 районів, Могилів-Подільський - 6 районів, Проскурівський - 9 районів і Шепетівський - 10 районів.


У 1937 році в зв`язку з утворенням Житомирської і Кам`янець Подільської областей до них відійшла значна частина районів Вінницької області, округи було ліквідовано. З Київської області до Вінницької було повернуто Монастирищенський, Оратівський, Плисківський та Погребищенський райони. Вінниччина складалась на той час із 42 районів та двох міст обласного підпорядкування - Вінниці і Могилева-Подільського. У січні 1954 р. до складу новоутвореної Черкаської області було передано Монастирищенський район Вінницької області. Останнім районом, створеним у складі області, став Чернівецький (1990 р).

До 2020 року Вінницька область у своєму складі мала 27 районів, 6 міст обласного значення та 12 міст районного значення, 29 селищ міського типу, 1457 сільських населених пунктів. Територія області займає 26,5 тис. км2, що становить 4,4 % території держави. Протяжність регіону з Заходу на Схід - 196 км, з Півночі на Південь - 204 км. На південному заході Вінниччини по річці Дністер на ділянці 202 кілометрів проходить державний кордон з Республікою Молдова. Область також межує з сімома областями України (Житомирською, Київською, Кропивницькою, Одеською, Хмельницькою, Черкаською, Чернівецькою).


1 грудня 1991 року 95,43 % вінничан, які прийшли на Всеукраїнський референдум, підтримали Акт проголошення незалежності України, висловивши рішучу підтримку створення самостійної держави українського народу. З проголошенням Україною суверенності, Вінниця стала третім місцем в республіці, на головній площі якого з офіційної згоди місцевої влади замайорів синьо-жовтий прапор.

Наші земляки підтримали Євромайдан у листопаді 2013 - лютому 2014 років. Тисячі вінничан були активними учасниками національно-патріотичних протесних акцій під час Революції Гідності, виступивши за свободу, гідність, збереження європейських цінностей та демократичний розвиток нашої країни. П`ятеро земляків - Валерій Брезденюк, Юрій Нечипорук, Роман Оліх, Леонід Полянський, Максим Шимко стали Героями Небесної сотні.

17 липня 2020 року Верховною Радою України більшістю голосів було затверджено Постанову "Про утворення та ліквідацію районів", згідно з якою у Вінницькій області було ліквідовано 27 районів й утворено 6 районів: Вінницький, Гайсинський, Жмеринський, Могилів-Подільський, Тульчинський та Хмільницький.

Наразі у Вінниці працюють над виданням і перевиданням фотоальбомів "Визначні пам`ятки Вінниччини", "Вінниччина" та створенням фільму "Вінниччани у світовій історії". Також у планах, за згодою Національного банку України, випустили пам`ятну монету "90 років Вінниччині".



Коментарі