Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Талановитий композитор

18 лютого виповнюється 70 років від дня народження надзвичайно талановитої людини - Олександра Барикіна.

Олександр Олександрович Барикін (справжнє прізвище Бирикін) - поп-рок-музикант, співак, композитор, гітарист. Олександра Барикіна називають "батьком російського реггі".

Ще бувши старшокласником Олександр Барикін організував свій перший гурт "Алегро" і виступав з ним на танцмайданчиках. Тоді ж почав складати пісні, причому лише на власні вірші. Ставши професійним композитором, писав вірші для власних пісень на радіо, але вперше зробив це ще в 1983 році.

З 1973 року Барикін став професійним музикантом. Виступав у ВІА "Москвичі"(1973), де заявив себе і як виконавець своїх перших пісень; "Веселые ребята"(1973-1976; березень 1979 - серпень 1979), "Самоцветы" (1976-1977), в сочинському гурті "Жемчуг" (1977-березень 1979).

У 1974 році Олександр Барикін брав участь у записі першої великої платівки ансамблю "Веселые ребята" - "Любовь огромная страна". Пізніше брав участь у записі ансамблем музики та пісень до фільмів "Центровий з піднебесся" і "Відважний Шарик". Брав участь також у проекті Давида Тухманова "По волне моей памяти", виконавши пісню "Приглашение к путешествию" на вірші Шарля Бодлера, яка принесла йому популярність. (До цього Барикін заспівав і записав у складі "Веселых ребят" три пісні Тухманова; перша з них була записана в 1973 році до телефільму "Ця весела планета" в дуеті з Олександром Лерманом).

У 1979 році, повернувшись до складу гурту "Веселые ребята", брав участь у записі платівки "Музикальний глобус", яка складалася з кавер-версій західних хітів. Саме тоді він зробив повторену ще в період сольної кар`єри кавер-версію відомої пісні гурту UFO "Belladonna". В серпні цього ж року покинув ансамбль.

У 1980 році спільно з гітаристом "Самоцветов" Володимиром Кузьміним Барикін організував рок-гурт "Карнавал", який здобув широку популярність в СРСР, головним чином завдяки поширенню магнітофонних записів. У 1982 році між Барикіним і Кузьміним почалися розбіжності, і вони розійшлися. Після судового розгляду про те, кому буде належати назва "Карнавал" (виграв Барикін, що зареєстрував назву в Тульській філармонії), Кузьмін заснував нову групу "Динамік".

У березні 1985 року Барикін несподівано для багатьох розпустив "Карнавал", а сам приєднався до гурту "Рок - ательє", який збирався на закордонні гастролі з театром Ленінського комсомолу.

 У жовтні 2002 року вийшов альбом "Молись, дитя!". Його презентація відбулась в храмі Христа Спасителя, бо альбом носив концептуальний характер і складався з пісень на релігійну тему. В подальшому були видані нові альбоми музиканта - "Волга" (2001), "Любовь"(2005), "Нелли", "Ракета с Юга"(2008) і "RockHeStar"(2009).

Олександр Барикін помер на 60-му році на гастролях в Оренбурзі. За офіційними даними, співак ледве доспівав останню пісню і пішов за куліси. Причиною смерті став повторний обширний інфаркт.

 

Коментарі