Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Сходинка до пізнання

 

Книги - найкраще джерело знань.  Вони бувають на паперовому носії, в електронному вигляді і аудіокниги. У книгах утримується величезний досвід і знання інших людей, якими можна скористатися. З книг ми дізнаємося про навколишній світ, знаходимо відповіді на багато питань. Книги вчать нас правильно чинити в тій чи іншій ситуації. Книги як ніби просять нас бути краще. Наприклад, прочитавши про чиї-небудь подвиги, хочеться зробити так само або краще.

Читати краще кожен день і потроху. Від цього не втомлюєшся. Все прочитане відкладається в голові, а після пекретворюється в знання. Книгу можна зустріти скрізь: удома в книжковій шафі, у бібліотеках, магазинах...

Книги бувають різними: детективи, фантастика, романи...Художні - в них зібрані казки, оповідання, вірші. Бувають навчальні книги. Це підручники, словники, довідники, енциклопедії.


 Ми щодня читаємо книги. Деякі перечитуємо кілька разів. Але що таке для нас книга? Навіщо вона потрібна? Великі вчені брали знання саме з книг. Потім робили нові відкриття і записували їх у книгу. Були часи, коли книг ще не було і всі знання передавали з вуст в уста. Книга - зручний спосіб джерела і передачі знань. Кожен автор, який пише книгу, вкладає в неї частину своїх знань, свої думки, почуття. Читаючи книгу, ми відволікаємося від повсякденності, дізнаємось щось нове.

До винайдення Йоганом Гутенбергом книгодрукування, книжки були рукописні, наприклад книга-сувій із текстом "Іліади" Гомера довжиною близько...150 метрів. У бібліотеці індійського міста Адьяр зберігаються сотні книжок, що писалися на аркушах, виготовлених з пальмового листя. Сторінки таких книжок прикрашали золотом, дорогоцінним камінням.

Ще одна унікальна книжка, сторінки якої зроблені із срібла, а букви "написані"золотом. На виготовлення такого ювелірного шедевру було витрачено більш ніж 50 кілограмів золота та близько 600 кілограмів срібла. Серед книжок зустрічаються справжні велетні. Так, одним з найтовщих романів, напевно, слід вважати "Кларису" - роман англійського письменника Семюела Річардсона. Він містить 984 870 слів. Роман побачив світ у середині ХVІІІ століття.

А ось мода на так звані мініатюрні книжки вийшла наприкінці ХVІІІ століття, завдяки примхам Марії - Антуанетти, яка забажала носити улюблені книжки...в рукавичці. Однак ще задовго до цього робилися спроби виготовлення таких оригінальних видань. Прародителькою їх можна вважати старовинну рукописну мініатюрну книгу, яка зберігається в Єреванському книгосховищі Матенадаран. Її вага лише - 19 грамів.

Книги - це подорож в часі і просторі. Книги - це світ знань. Вони цікаві, корисні. Книги занурюють у світ фантазій і чудес.  Вони надихають і мотивують на вдосконалення себе, спонукають прагнути нових звершень. Книги відкривають нові грані сприйняття світу, про які ми раніше могли навіть не здогадуватися.

Коментарі