Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

А над світом українська вишивка цвіте (19 травня - день вишиванки)


Щорічно 19 травня відзначається День вишиванки - свято традиційного українського одягу. Вишиванка - це предмет гордості українців. Це традиція, яка передавалася з покоління в покоління, попри численні утиски української культури.
У Київській Русі вишиванки вважалися дорогим і ошатним одягом. Робота вишивальниць дуже цінувалася, цим ремеслом володіли небагато. Існували спеціальні школи, де навчали ремеслу.




Кожен регіон України має візерунок вишивки, характерний саме для цієї місцевості.

На Полтавщині вишивали білою ниткою на білій тканині за допомогою техніки гладь. Вишиванки Вінницької області відрізнялися поєднанням великої кількості технік і кольорів. На Житомирщині вишивали дрібним хрестиком і використовували прості геометричні візерунки, а також покривали вишивкою весь рукав.

Київські вишиванкивідрізнялися багатими рослинними візерунками. В Чернігівській області вишивали абстрактні орнаменти дуже дрібним хрестиком і часто використовували Бісер. На Дніпропетровщині часто вишивали чорною ниткою та обшивали манжети рукавів. На півдні України та в Криму були популярні квіткові візерунки. В Запорізькій області часто вишивали квіти і калину, а в Одеській - геометричні візерунки червоною і чорною ниткою.




Коментарі