Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Шаховий калейдоскоп (20 липня - міжнародний День шахів)


З 1966 року у світі й, зокрема, в Україні, відзначають Міжнародний день шахів. Започатковано свято Міжнародною шаховою федерацією.

Для тих, хто захоплюється цією надзвичайно серйозною грою, день шахів – майже щодня, адже щоб бути в добрій спортивній формі (а шахи офіційно визнані видом спорту), потрібно постійно тренуватися.

Історія шахів починається в Індії у V–VI століттях нашої ери. Спочатку гра мала трохи інший, не такий, як сьогодні, вигляд.



Цікаво, що з моменту поширення гри європейським континентом проти неї активно виступала християнська церква. У цьому були одностайними представники усіх напрямків християнства. Католики забороняли грати в шахи і мати їх вдома, на Русі за гру в шахи могли відлучити від церкви. Втім, популярності гри це не зменшувало. Навіть представники церкви, не зважаючи на заборону, залишалися таємними прихильниками інтелектуальної гри. Перший у світі шаховий клуб відкрили в 1550-му році в Італії. У 1575-му при королівському дворі в Мадриді провели перший шаховий турнір.


Коментарі