Міжнародний День довкілля

Сьогодні проблема збереження природних ресурсів та й життя загалом стоїть особливо гостро. Незворотні зміни клімату, природні катаклізми та військові дії - природа ставить перед нами дилему: або ми змінимо своє ставлення до неї, або усе живе перестане існувати.  

Гостинне море

 

Чорне море - море між Європою та Західною Азією, сполучене протокою Босфор із Мармуровим морем. Воно омиває береги України, Грузії, Туреччини, Болгарії і Румунії. Чорне море в минулому мало різні назви. Стародавні греки називали його Понтом Аксінським (в перекладі з грец. - негостинне море), а згодом після успішної колонізації його узбережжя, - Понтом Евксинським (з грец. - гостинне море). Ним проходили важливі торгові шляхи, що зв`язували античні держави та племена Північного Причорномор`я з Південним Причорномор`ям і Середземномор`ям. Деякі античні письменники (Феокріт, Сенека, Лукіан) називали це море Скіфським. У Київському літописі Чорне море називали Понтійським (Понетським). Пізніше використовувалась назва Козацьке море. З часом прищепилася у різних народів сучасна назва "Чорне море". Можливо, через чорний колір води на значній глибині, можливо завдяки його бурхливості, а можливо й через те, що розчинений у морській воді сірководень призводив до того, що днища суден, якорі та інші металеві предмети, занурені у воду, набували чорного кольору через окиснення.

Особливістю Чорного моря є повна (за винятком деяких бактерій) відсутність життя на глибинах понад 150-200 м. Річ у тому, що глибинні шари Чорного моря насичені сірководнем. Сам сірководень у Чорному морі з`явився в результаті загибелі всього живого в ньому через злиття з Середземним морем. У Чорне море впадають близько 15 річок, серед яких Дунай і Дніпро. У Чорному морі мешкає 2500 видів тварин. У схемі течій Чорного моря виділяються два величезних замкнутих кругообіги з довжиною хвилі 350-400 км. На честь океанолога Миколи Кніповича, який першим описав цю схему, її назвали "Окуляри Кніповича".

Для усіх охочих, хто бажає детальніше пізнати усі таємниці Чорного моря, пропонуємо ознайомитись із віртуальною виставкою:









Коментарі